vektor-figur-oransje-bakgrunn-bygger-nettside
Daniel Theodor H. Henriksen

Daniel Theodor H. Henriksen

Slik oppretter du din egen nettside på 30 minutter (steg for steg)

Mange tenker kanskje det å opprette sin egeb nettside krever ferdigheter i koding og programmering. Dette gjør du nødvendigvis ikke. Det finnes i dag en haug med CMS-systmer, som gjør at du ikke trenger å være en utvikler for å sette det opp. I dette innlegget skal vi bruke CMS systemet WordPress. Og jeg velger å tro at du kan klare å sette opp din egen WordPress baserte nettside på under 30 minutter.

Det er så klart mange ting man kan og bør implementere på nettsiden etterhvert. Men jeg vil her vise hva som skal til for å installere en nettside på rekordtid.

For å holde dette innlegget så kort som mulig, tenker jeg vi bare kjører på. Heng med!

1. Kjøp domene og webhotell

Først må du skaffe ditt eget domene og webhotell. Dette kan gjøres hos mange leverenadører, men jeg har valgt PROISP da de er norske og har svært god kundeservice. Dette vil koste deg ca. 370 kroner for ett helt år.

  1. Gå til PROISP og skriv inn ønsket domene for å se om det er ledig.

2. Velg deretter domenet du ønsker og trykk R (registrer). Trykk deretter «fortsett».

nettside-proisp-bestilling-domene

3. På neste side velger du webhotellet «Pro Start (1GB)». Trykk deretter «fortsett»

Nettside-webhotell-bestilling

4. Fyll ut detaljene om deg og og trykk «bekreft».

5. Du vil nå motta en mail hvor du får bekreftelse på registrering av domene og webhotell. Samtidig vil du få tilgang på innloggingsinfo, som du må bruke for å logge inn hos PROISP. Det er her inne du kan installere WordPress.

2. Betal faktura og logg inn på cPanel

Du må nå logge deg inn på PROISP. Dette gjør du ved å trykke på «logg inn» oppe i høyre hjørne. Skriv inn innloggingsinfo.

Jeg vil videre bruke mitt enkeltpersonforetak Hjertvik Media som eksempel på installering.

Deretter vil du komme inn på din profil hvor du har oversikt over ting som domener, webhotell osv. Dette er hva du ønsker å gjøre videre.

  1. Se om du har betalt faktura på domene og webhotell. Du vil se om du har noen utestående fakturaer på din konto.
min-side-proisp

2. Trykk på «webhotell»

3. Finn webhotellet ditt og trykk på det lille plusstegnet. Deretter skal du trykke på «åpne kontrollpanel». Det er her inne vi skal installere WordPress.

menyvalg-proisp-innlogging-cpanel

3. Installere WordPress

Du er nå inne på cPanel. Her inne har man utrolig mange innstillinger man kan ta i bruk innenfor sitt webhotell. I vårt tilfelle skal vi bare fokusere på å installere WordPress.

  1. Bla deg helt til bunnen av siden hvor du finner «Softaculous apps installer» og trykk på «WordPress».
cpanel-wordpress-installering

2. Etter du har trykket deg inn, vil du se en blå knapp det står «install» på. Trykk på denne.

3. La versjonen som skal installeres stå på det den er på (5.7 i dette tilfellet). Under «Choose installation URL» er det viktig at du lar den stå på «https://www.». Deretter velger du domenenavnet ditt i feltet ved siden av. På «Site settings» kan du skrive inn navnet på nettstedet ditt i begge felt.

Wordpress-innstillinger-cpanel

4. Lag et brukernavn og passord du ønsker ved innlogging på din WordPress side. Velg også e-postadressen du ønsker skal være admin for siden. Deretter velger du språket du ønsker å installere på.

PS: kryss også av på hvor du ønsker å få tilsendt dine innloggingsdetaljer.

utfyllingsfelt-installering-wordpress

5. Trykk på «install».

Gratulerer du har nå installert WordPress opp mot ditt domene!

4. Logg inn på din nettside

Etter du har installert WordPress opp mot ditt domene, er det på tide å logge inn for å kunne begynne å utvikle siden. Det kan være at det tar litt tid før du får tilgang på siden, men som regel går det raskt.

  1. I søkefeltet skriver du inn følgende: «www.dittdomene.no/wp-admin«. Du kommer nå til en innloggingsportal. Skriv inn brukernavn og passord du opprettet i installeringen av WordPress.
innlogging-wordpress

2. Du er nå logget inn i backend i WordPress og er klar til å begynne utforme og designe din nettside!

backend-wordpress
Hvordan backend i WordPress ser ut.

Design og utforming av din nye nettside

Nå som du har fått installert din nye nettside er det på tide å lage innhold og designe den. Her finnes det mildt sagt et hav av muligheter. Å lære seg dette synes jeg er enklest gjennom for eksempel filmer på YouTube. Derfor legger jeg ved noen gode videoer for hvordan lage nettsider med flotte design og kule løsninger.

Er det noe du lurer på ved installering eller utforming av nettside, så ikke nøl å ta kontakt med meg. Jeg hjelper gjerne!


Les også: